Thyromine
Naturalne leczenie tarczycy
Choroby tarczycy są coraz powszechniejsze i ciągle jednakowo niebezpieczne. Mimo wynalezienia wielu leków poprawiających funkcjonowanie tego gruczołu, trudno mówić o doskonałości prezentowanych rozwiązań.
Zbyt późno dostrzeżone nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy lub zaniedbane leczenie może prowadzić do poważnych konsekwencji. Typowymi objawami, które powinny wzbudzić naszą czujność są: alergie, problemy skórne, nadmierne zmęczenie, problemy żołądkowo-jelitowe, nieuzasadnione tycie lub chudnięcie. Z wieloma z nich można sobie poradzić, stosując naturalne terapie leczenia tarczycy.
Jak leczyć niekonwencjonalnie?
Sposoby naturalnego leczenia tarczycy są pomocne, jednak nie dla każdego. Liczne przykłady z całego świata udowadniają, że są one w stanie poprawić stan zdrowia osób chorych. Chorzy próbują różnych metod, na przykład elektroakupunktury, stosowanej przy udziale urządzenia wykorzystującego biologiczne sprzężenie zwrotne. Niektórzy próbują radzić sobie z tarczycą, wykorzystując zalety niektórych diet, suplementów, enzymów, ziół oraz lekarstw homeopatycznych. Leczenie choroby Hashimoto, ma według zwolenników niekonwencjonalnych metod, pomagać połączenie akupunktury, ziół i homeopatycznych leków. Znawcą i propagatorem wielu wspomnianych wyżej rozwiązań jest lekarz Robert D. Milne, M.D., of Las Vegas.
Tarczyca a pożywienie
Choroby tarczycy mogą być spowodowane niewystarczającą zawartością jodu w diecie, dlatego też naturalne metody leczenia źródła problemu polegają na dostarczaniu do diety pokarmów bogatych w jod – owoców morza, skorupiaków, warzyw, jodowanej soli. Jod może być dostarczany do diety również w postaci suplementu diety, jednak naturalne metody skupiają się na zwiększeniu jego ilości poprzez w pełni naturalne jego dostarczenie.
Istnieją produkty spożywcze, które powodują spowolnienie działania tarczycy. Zalicza się do nich: kapustę, brokuł, kalafior, szpinak, soję, fasolę. Produkty te powinny być włączone w dietę osób cierpiących na nadczynność tarczycy. Należy je ograniczać w przypadku osób z niedoczynnością tarczycy.
Osoby chorujące z powodu tarczycy powinny dodatkowo:
- unikać produktów bogatych w cukier,
- unikać produktów mącznych, pszenicy,
- unikać kofeiny, alkoholu,
- wzbogacić dietę w kwasy nienasycone (obecne między innymi w rybach), które są niezbędne do niezakłóconej produkcji hormonów tarczycy,
- zadbać o prawidłową ilość wapnia i magnezu, pierwiastków, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu. Optymalna ilość wapnia w stosunku magnezu to 3:1. Nie zaleca się jednak uzupełniania ilości magnezu i wapnia w postaci suplementów. Zamiast bowiem dostarczyć go w odpowiedniej ilości, możemy sprawić, że organizm przyzwyczai się do tej „wygody” i pozbędzie się swoich zapasów tych pierwiastków.
Zanim się zdecydujesz...
Naturalne leczenie tarczycy ma to do siebie, że u jednych osób daje zadowalające efekty samo w sobie. U innych do ich osiągnięcia niezbędne jest połączenie ich z medycyną konwencjonalną. Zanim zdecydujesz się wykorzystać moc naturalnych metod, koniecznie skonsultuj swoją decyzję ze lekarzem.